Skip to content

Roma

Roma ne ifade ediyor?

2007 yılında Gölcük’te Donanma karargahında  çalışırken Roma’ya müstakbel eşimi ziyarete gitmek için Kurmay Başkanından izin istemiştim. Kurmay Başkanı, Koramiral Özer Karabulut idi. Beyefendi bir adamdı, severdim. Bana dedi ki, “Yarbayım, Roma tersinden nasıl okunur bilir misin? AMOR! Amor ne demek? AŞK! Roma, aşkların diyarı, git bakalım.”

Roma’da 2005 Şubat ayından Temmuz ortalarına kadar 5 buçuk ay kaldım. Roma’daki NATO Savunma Kolejine (NDC – NATO Defence College) müdavim olarak geldim. Bu yaşta öğrencilere öğrenci dememek için askeriyede müdavim diyorlar. NDC, NATO’ nun en önemli eğitim müesseselerinden biri. Buradaki takribi 6 aylık eğitime tüm NATO ülkeleri ile NATO ile işbirliği içindeki ülkelerden büyükelçiler, general ve amiraller, diplomatlar ve en düşük albay olmak üzere diğer askerler katılıyor. Ben nasıl seçildim bilmiyorum. Türk Deniz Kuvvetlerinde bir yere birisi gönderilecekse, doğru zamanda görev itibari ile müsait olmanız ve gerekli yeter şartları taşımanız gerekiyor. Ben de gemi II.K.lığını tamamlamış idim ve komutanlık için beklemedeydim. Görev yerim itibari ile çok kritik bir yerde değildim. İngilizce sınavlarına girmiş ve yeterli notu almıştım. Rütbem de uygundu. Herhalde bunun için seçildim bu eğitime.

Şubat 2005’de Roma’da havaalanında, kolejdeki Türk konsolos Şule hanım ile Roma’daki Kara Ateşesi beni karşıladı. 6 ay boyunca kalmam için bir kiralık ev ayarlamışlar. Fiyatı bana uygun. Koleje bir otobüs ve metro ile çok uzak sayılmayacak bir mesafede. Eve getirdiler, ev sahibim ile tanıştırdılar, koleje nasıl gideceğimi tarif ettiler ve gittiler.

Hava soğuk, ev zor ısınıyor, geride 5 yaşında bir evlat, yaşlı bir ana-baba bırakmışım, dil de bilmeyince insana bir gariplik çöküyor. Ortama alışıncaya kadar sigara ve kahvenin dibine vurduk biz de. Mutfakta bir şeker kavanozunun üzerinde küçük bir ayıcık vardı. Ona bakıp bakıp hayal kurardım, oğlumu ve boşanma sürecini hatırlayıp kederlenirdim.

Roma günlerimin ilk sıcaklığını Napoli’de görev yapan sınıf arkadaşım, çok sevdiğim dostum Taner Çengel ziyaretime geldiği zaman hissettim. Arabasına benim 6 ay boyunca ihtiyaç duyacağım ne varsa, bir aylık erzakım ile birlikte doldurmuş, getirmiş. İnanılmaz bir şey! İkinci büyük olay da geldikten bir ay kadar sonra 10 günlük Paskalya tatilinde, kuzenim, can dostum, kardeşim Serkan’ın İtalya’ya gelmesi oldu.

Kolej her bakımdan çok verimli geçti. Yunus Emre’nin tabiri ile 72 milletten insanla tanıştım, uluslar arası diplomasi konusunda çok şey öğrendim, temel italyancaya vakıf oldum, Roma’nın altını üstüne getirdim, İtalya haricinde 8 ülkeyi gördüm ve bu imkanı bana sağlayan Deniz Kuvvetlerine her zaman minnet duydum.

6 aylık eğitim sürecince “Field Trip” dedikleri iki adet 3’er haftalık geziler oluyor. Bu gezilerin birincisinde İspanya, Brüksel, Fransa, Kanada ile ABD’de New York, Washington DC ve Norfolk’a gittik. İkincisinde ise Bulgaristan, Rusya, Norveç, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Slovakya ve Avusturya’ya gittik. Bu gezilerde NATO üyesi ülkelerin askeri müesseselerini, diğer ülkelerin ise Savunma Bakanlığı gibi stratejik kurumlarını ziyaret edip yetkililerden brifingler alıyorsunuz. Boş zamanlarda ise o yerin önemli tarihi veya turistik yerlerini gezdiriyorlar. Yani zaman oldukça kısa ama rehberli olduğundan oldukça verimli kültürel bir gezi oluyor. Onun için “Gezi” değil de “Field Trip” yani saha çalışması diyorlar. 

Roma’da etrafı biraz öğrendikten sonra son 2 ay boyunca bir scooter kiraladım. Scooter malum küçük motosikletler. Bu sayede Roma’da neredeyse her sokağa girip çıktım, çok yer gezdim. Önemli müzelerin hemen tamamına gittim. Belli başlı büyük kiliselerini gördüm. Sonra hayatımı değiştirecek bir şey oldu.

Romaya geldiğimde eşimden ayrıldığım 6 ay olmuştu. Kolejde Bütçe Finans Şefi olarak çalışan, bu nedenle para ve çek alışverişi için bir çok kez muhatap olduğumuz bir bayanla tanıştım. Bir hafta sonu kolejin tertiplediği bir geziye bu bayan, yanında Leyla isimli bir arkadaşı ile katılmıştı. Leyla, kolejde araştırma yapan Azerbaycanlı bir diplomat bayandı. Leyla sayesinde bu gezide istikbalde eşim olacak bayanla tanıştım. Kader ince ipliklerle yolunuzu çiziyor, siz de usul usul o yönde ilerliyorsunuz. Hesapta olmayan, tahmin edemeyeceğim bir şey oldu ve bu kolej bana yeni hayat arkadaşımı armağan etti.

Roma kısaca bu demek benim için. Dostluklar, derin bir kültür birikimi, gençlik heyecanları, hayat ve enerji.

Translate »