Skip to content

Trentino - Alto Adige

7-13 Ağustos 2021

Trentino-Alto Adige, İtalya’nın kuzey bölgelerinden biri. Kuzeyde Avusturya, kuzeybatıda İsviçre ile sınırdaş. İki bölgeye ayrılıyor, kuzey yarısı Alto Adige, güney yarısı Trentino.

Adige, İtalya’nın Po nehrinden sonra ikinci en uzun nehri. Kuzeyde sınıra yakın bir yerde Dolomiti dağlarının doruklarında doğup önce Lago di Garda’nın doğusundan güneye iniyor, sonra Verona’dan geçecek şekilde doğuya dönüyor ve biraz güneyindeki Po nehri ile birlikte Venedik’in güneyinde Adriyatik denizine dökülüyor. Dolomiti’ler Alp sıradağlarının İtalya’daki güney kısmı.

Alto Adige, Adige nehrine izafeten yukarı Adige diye isimlendirilmiş. Alto Adige aynı zamanda Güney Tyrol diye de biliniyor. Tyrol, antik Roma’nın özerk bölgelerinden biri. Kuzeye doğru Avusturya’ya doğru uzanıyor. Bu bölge insanı İtalyan’dan çok Alman’a benziyor. Kültür Alman kültürü, dilleri İtalyancadan çok Almancaya yakın. Bu etki güneye Trentino’ya inildikçe azalsa da yine de çok etkin. 

Trento, Trentino’nun başkenti. Trentino-Alto Adige tamamen dağlık bir bölge. O kadar çok yağmur yağıyor ki yapraklarını dökmeyen ağaçlar gibi her yer daim yeşil. Buraya İtalya demek bile zor, kültürü farklı, dilleri farklı, iklimi farklı, insanları farklı. Evleri bile İtalyan evlerinden çok Alman-İsviçre evlerine benziyor.

Bu bir haftalık tatil bizim için çok farklı bir tecrübe oldu. Sağolsun Maurizio, babasının devremülk gibi her yıl gittiği bir otel varmış, bu yıl gidemeyeceklermiş, bize teklif etti. Biz de elbette dedik, memnuniyetle.

Marilleva, Trento vilayetine bağlı Mezzana’nın yukarı mahallelerinden biri. Aslında tamamen turistik maksatla kurulmuş, otellerle dolu bir yer. Buranın yerlilerinin dediğine göre, burada yaşayan kadınlar, tembel kocalarını sabahları uyandırmak için “Mari (Marito=koca) leva (hadi kalk artık)” diye sesleniyormuş, marileva marileva, mahallenin adı Marilleva kalmış 🙂

Marilleva 900 mahallesi, 900 metre yükseklikte otellerin olduğu kısım, Marilleva 1400 mahallesi de 1400 metre civarına kümelenmiş otellerin olduğu bölüm. Bizim otel burada. Son bir aydır hiç durmadan yağmur yağmış, dün ilk defa güneşi görmüşler. Hava soğuk, her yer orman, etraf yüksek dağlarla çevrili.

Buraya gelirken kuzey İtalya’nın en gözde gölü olan Lago di Garda’nın doğu sahillerinden kuzeye doğru yükseldik. Önce en güneydeki Peschiera del Garda kasabasına vardık, oradan kuzeye döndük. Lago di Garda‘nın özellikle doğu ve güney kısmı inanılmaz güzel, her türlü su sporu yapılıyor, harika oteller ve parklarla dolu.

Translate »