Skip to content

Selanik / Yunanistan

Selanik; Yunanlılar “Tesaloniki” veya “Saloniki” diyorlar, İngilizce Thessaloniki olarak yazılıyor. Osmanlının İstanbul’dan sonra ikinci büyük ve önemli şehri, Jöntürklerin ve İttihat Terakki’nin merkezi. 1912’de Tahsin Paşa’nın 25 bin kişilik ordusuyla hiç bir direnç göstermeden, büyük bir acziyet içinde Yunanlılara teslim ettiği şehir. Koca ordu silahlarını bile Yunan çetelerine teslim etmiş. Sonra Osmanlı’nın bütün izlerini yok etme çabası. Yıkılan minareler, camiler. Osmanlı eseri olan kule vaftiz edilerek beyaza boyanmış, şimdi beyaz değil ama hala Selanik’in simgesel eserlerinden biri, White Tower.

Atatürk’ün doğduğu ev burada. İlk ziyaret ettiğim zaman nisbeten orijinal havayı hissedebiliyordunuz. Sonra Türk hükumetinin gazabına uğradı. Orijinal zamanları hatırlatan bütün objeler kaldırıldı, her şey dört duvar ve duvarlara asılı, okumanın mümkün olmadığı açıklamalarla dolu bir takım donuk resimlere indirgendi.

Selanik’te Osmanlıya ait bir eser yok gibi. Kilometrelerce uzanan sahil şeridi ile yine de kardeş bir şehir Selanik. İnsanları sıcak kanlı. 

Translate »