Skip to content

Rio - Antirrio, Patras, İnebahtı / Yunanistan

İyon denizinden Korint körfezine girişte en dar yer Rio ve Antirrio arası. Rion şehri (Rio), Mora yarımadasında (Peloponnese), karşı yakada ise yani Yunanistan anakarasında Antirrion (Antirrio) şehri var. Bu stratejik giriş, Osmanlılar, Cenevizliler ve Venedik arasında bir kaç kez el değiştirmiş. Her iki yakada da Osmanlı tarafından yaptırılan, girişi kontrol altında tutan bir kale var. İstanbul boğazındaki hisarlar ile aynı mantıkta, Rio boğazının girişini kontrol altında tutmak için, II.Beyazit tarafından 1499 yılında 3 ay içinde inşa ettirilmiş.

İnebahtı ise Antirrio’nun 12 km doğusunda son derece korunaklı bir liman şehri. 1571’deki İnebahtı deniz savaşının kaybedilmesinin nedeni, donanmanın Korint körfezinde, emniyetli ve korunaklı İnebahtı limanını terk ederek, düşman gemilerinin geçmesinin mümkün olmadığı, Rion ve Antirrion’daki hisarlardaki toplar tarafından korunan Rion boğazını (Osmanlı’daki ismiyle Küçük Dardanel) geçerek Yunan denizine açılması, gemilere bakım onarım, mürettebata da dinlenme ve toparlanma zamanı bırakmadan gözü kara savaşa tutuşması olarak özetlenebilir.

Rio = Rion şehri

Antirrio = Antirrion şehri

Nafpaktos/Navpaktos/Lepanto = İnebahtı şehri

Rio castle = Mora kalesi

Antirrio castle = Rumeli kalesi

Corinth/Corinto gulf = Korint körfezi/Mora körfezi

Benim bu bölgeye yaptığım seyahat esnasında, Rio boğazı üzerinde köprü inşaası henüz devam ediyordu. Bu yüzden Mora’dan karşıya feribotla geçmiştik. Köprünün inşaası 2004’de tamamlandı. Dünyanın kablo destekli en uzun köprülerinden biri olarak hizmete açıldı. Köprünün milli ismi Harilaos Trikupis köprüsü. Trikupis, Rio boğazına bir köprü yapılmasını daha 19’uncu yüzyılda teklif eden eski bir Yunan başbakanının ismi. 

Bu köprü bir mühendislik harikası olarak köprüler tarihine geçmiş. Uzunluğu 2380 metre, ancak 65 metre derinliğindeki su, deniz dibinin yumuşak sediment yapısı, Yunan denizinden hiç durmaksızın esen kuvvetli rüzgar, kıta tabanının tektonik hareketi nedeniyle bir çok yeni teknolojinin kullanılması gerekmiş. Örnek olarak, Mora ile anakaranın tektonik hareketler nedeniyle her yıl 3 cm bir birinden uzaklaştığı tespit edilmiş. Bir köprü için, her 10 yılda 30 cm’lik bir uzamanın nasıl kompanze edildiğini bilmiyorum, ancak çok ilginç teknikler kullanıldığı muhakkak.

Patras ise Rio’nun 7 km güneyinde bir sahil şehri. Yunanistan’ın üçüncü büyük şehri, Batı’ya açılan kapısı, ticari bir merkez.

Translate »