Skip to content

Kastamonu

Kastamonu, Küre dağlarının serilip serpildiği bir coğrafyada bulunuyor. Pınarbaşı’ndan Cide’ye doğru uzanan Valla kanyonunun derinliği yer yer 1200 metreye kadar çıkıyor. Coğrafyacılar, derinlik itibariyle dünyada ikinci demişler. Kastamonu’ya bir kere gemi ile gittik, Cide’de liman ziyareti yaptık. Cumhuriyetin 80’inci kuruluş yıldönümü diye bir seyir planlamışlardı. Bir çok Karadeniz limanını ziyaret etmiştik. Bir diğerinde Valla kanyonunda geçiş yapmak üzere gittik. 

Valla kanyon geçişi çok harika bir aktivite idi. Kanyonda bir nokta var ki, iki nehir birleşip tek bir koldan akmaya devam ediyor. Bu noktada bir gölet oluşmuş. Dümdüz duvarlarla çevrili derin bir gölet, yukarıda pırıl pırıl bir güneş, ışınları ile kanyona nüfuz etmeye çalışıyor. Siz sudasınız, güneşin sudaki akisleri parlak ayna yüzeyine benziyor.

Pınarbaşı’ndan arabayla Muratbaşı köyüne ulaşıyorsunuz. Köyden sonra kanyon girişine yakın bir yerde aracı bırakıp, ormanlık bir alandan yürüyerek aşağı iniyorsunuz. Kanlıçay’a ulaşıyorsunuz. Burada kanyon başlıyor, hadi kolay gelsin, bir kere başlayınca yarıda bitirme veya geri dönme gibi bir şansınız yok.

Translate »