Skip to content

Sivatopol / Ukrayna

Sivastopol, bizim gemi ile liman ziyareti yaptığımız yıl henüz Ukrayna topraklarıydı. 2014’de Rusya Kırım’ı işgal ve ilhak ettikten sonra Rusyaya bağlandı. Şimdi, de facto olarak Sivastopol Rusya’nın bir parçası. Kırım 1400’lü yıllardan 1783’e kadar Kırım Hanlığı’nın bir parçasıydı. Her ne kadar Kırım, Osmanlı toprağı sayılsa da Kırım Hanlığı’nın özel bir statüsü vardı. 1783-1954 arası Sovyet Rus egemenliğindeydi. 1954’den sonra SSCB’ye bağlı bir özerk cumhuriyet, 1991’den sonra ise bağımsız Ukrayna’nın bir parçası idi.

Sivastopol, Rusya’nın Karadeniz donanmasının üssü. Ukrayna’ya bağlı olduğu zamanlarda bile, ikili anlaşma ile Sovyet donanmasının üssü olarak kullanılmaya devam edildi. Sivastopol’da dağların içine oyulmuş inanılmaz büyüklükte denizaltı tünelleri var. Ben de bunlardan bir tanesini gezme imkanı buldum. Zaten sürpriz bir silah olan denizaltı, bu tüneller sayesinde tamamen görünmez bir stratejik bir silah olarak varlığını sürdürdü. 

1853-1856 tarihleri bu yarımadada Osmanlı, Fransa ve İngiltere omuz omuza Rusya’ya karşı savaştı. Bu kuşatma ve savaş yıllarına ait üç ülkenin ortak kahramanlık destanları doğdu. Örnek olarak meşhur İngiliz hemşire Florence Nightingale, Kırım savaşında gösterdiği kahramanlıklarla bir efsane haline dönüştü. Şehirde Panorama müzesi tamamen bu savaşa ayrılmış bir müze. Savaşın muhtelif sahneleri 3 boyutlu olarak canlandırılmış.

Sivastopol’a, bir tatbikat kapsamında, gemi ile liman ziyareti maksadıyla gittik. Odessa’da olduğu gibi burası da fuhuş batağına fena halde düşmüş. Biraz dolaşmak için taksiye binmiştim Sivastopol’da. Taksi şoförünün İngilizce bildiğini fark edince ufak bir sohbete daldık. Taksici, SSCB dağılmadan önce nükleer bir denizaltıda nükleer reaktör mühendisi olarak görev yapıyormuş. Şimdi taksicilik yapıyorum, belki bir gün mesleğime geri dönerim demişti.

İlk grup resimler Wikipedia’dan, diğer grup. benim çektiğim resimler.

Translate »