Skip to content

Roma-1

Roma’nın kuruluş efsanesi, MÖ 700’lü yıllarda doğan ikiz kardeş Remus ve Romulus’a dayanır. Bir kehanete inanarak çocuklar terk edilmiştir, onları Capitoline adını verdikleri bir kurt emzirir. Çocuklar büyürler, Roma şehrini kurarlar, aralarında anlaşmazlık çıkar, Romulus kardeşini öldürür. Bu yüzden Roma’nın tarihi kan ve çatışma içınde geçmiştir.

Roma’daki tarihi eserleri daha kolay anlamak için Capitoline tepesindeki Capitol’de yer alan üç tapınağın adandığı pagan tanrılarının isimlerini bilmekte fayda var.

Roma’nın koruyucusu Jupiter Optimus Maximus, akıl ve savaş tanrıçası Minevra, koruyucu tanrıça Juno Moneta.

Bir kaç terimi de kullanmadan önce açıklamak istiyorum.

Piazza: Meydan, alan demek. Ortasında genelde bir sütun, heykel veya havuz bulunan, etrafında daire şeklinde yerleşimlerin sıralandığı alanlar.

(İtalyanca’da “zz”, “tz” olarak okunuyor. Piazza piatza olarak, palazzo palatzo olarak, pizza pitza olarak okunuyor.)

Palazzo: Saray demek, ancak bunu kralların yaşadığı saray değil de resmi binalar olarak anlamakta fayda var. Mesela Adalet sarayı gibi.

Basilica: Aslında farklı maksatlarla halkın bir araya geldiği binalar, ancak Hıristiyanlıkla birlikte kilise şeklini almaya başlamış. Papa’nın özel bir statü verdiği büyük ve önemli kiliseler.

Cathedral: Belli bir Piskoposun (bishop) yönetiminde olan, onun otoritesini taşıyan büyük kiliseler.

Church (kilise): İbadet maksadıyla yapılmış, özel bir statüsü olmayan yerler.

Chapel (şapel): Daha büyük bir kilisenin bir bölümü veya ibadet maksadıyla yapılmış küçük binalar.

Roma’da 900’den fazla kilise varmış. Bunların tarih sırasına göre listesi ve kendi sayfalarına linkler burada…

Roma'nın yedi tepesi

“I sette colli di Roma”, antik Roma’nın kurulduğu yedi tepe. Aventino, Campidoglio, Celio, Esquilino, Quirinale, Viminale. Şehrin surları bu yedi tepenin etrafından dolaşıyor.

En güneydeki Aventin tepesi, Terme di Caracalla’nın bulunduğu tepe. Burası bugün de elitlerin oturduğu yerleşim yeri. Aventin ile Palatin tepeleri arasında Circo Massimo (büyük hipodrom) yer alıyor. Palatin tepesi, şehrin en antik bölümünü barındırıyor. Girişte ücret ödediğiniz açık müze. Campidoglio veya Monte Capitolino, Capitoline müzelerine ve Roma Belediyesine (Comune di Roma) ev sahipliği yapıyor. Capitoline tepesinde aynı zamanda Vittoriano milli anıtı da bulunuyor.  Quirinal tepesi, İtalyan Cumhurbaşkanının resmi konutunun bulunduğu tepe.

Piazza Campidoglio - Musei Capitolini

Capitoline tepesinde, Piazza del Campidoglio denen alanda dünyanın ilk müzesi olduğu ifade edilen müzeler. Cordonata denen merdivenlerden çıktığınızda, Michelangelo tarafından tasarlanıp 1536’da yapılan enfes bir avlu sizi karşılıyor. Solunuzda Palazzo Nuovo, sağınızda Palazzo Conservatori yer alıyor. Karşınızda ise halen Roma belediyesine ev sahipliği yapan Palazzo Senatorio sizi selamlıyor. Bu üç harikulade bina Michelangelo’dan daha önce yapılmış, hatta Palazzo Conservatori’nin tarihini MÖ’lere kadar götüyorlar, ancak büyük mimarın eli hepsine değmiş, dış cephelerini yeniden dizayn etmiş ve bu günkü haline getirmiş. Üç bina da yer altından galerilerle bir birine iştirakli. İçlerinde ise muhteşem bir koleksiyon var. En meşhur ressam ve heykeltraşların değeri tarif edilemez eserleri, adeta şiir söyleyen mermerler, sanki konuşan heykeller, bakışlarınızın zarar vereceğinden ürktüğünüz muhteşem tablolar. Bu müzeleri gezmek, koleksiyonların tadına varmak için bir kaç gününüzü buraya ayırmanız gerek.

Müzedeki eserler…

Palazzo dei Conservatori

Bir zamanlar ileri gelen yöneticilerin toplantı yeri imiş. Constantinus’un dev heykelinin parçaları gibi büyük heykellere ayrılmış. İkinci katta büyük ustaların tabloları yer alıyor.

Palazzo Nuovo

Via del Campidoglio & Belvedere di Via Monte Tarpeo

Palazzo Senatorio’nun hemen sağ tarafında küçük bir sokak sizi Roma forumuna davet ediyor. Bu sokağın ismi Via del Campidoglio. Sokağın ortasında iki binayı birbirine bağlayan, asma balkon şeklinde zarif bir geçiş var. Sokağın sonuna geldiğinizde Belvedere di Via Monte Tarpeo denen seyir terasına varıyorsunuz. Karşınızda Roma forumu bütün esrarengizliği ile size selam çakıyor.

Basilica di Santa Maria in Ara coeli

12’inci yüzyılda yapılan ve Capitoline tepesinin en yüksek noktasında yer alan kilise. “Ara coeli”, the Altar of Heaven, yani cennet sunağı demek. 6’ıncı yüzyılda yapılmış olan Juno tapınağının üzerine kurulmuş. 1480’li yıllara ait, Pinturicchio tarafından yapılmış Sienalı San Bernardino isimli azizin hayatını anlatan muhteşem freskleri var. Santo Bambino en değerli hazinelerinden. Kiliseye tırmanan gösterişli merdivenler 1348’de vebanın bitişi anısına yapılmış.

Piazzale Caffarelli

Capitolin müzelerinin hemen arkasında küçük bir teras, bir tenezzüh yeri. Ağaçların gölgesine oturup veya akşamın alaca karanlığında meyve suyunuzu içerken etrafınızdaki tarihi hayret ve hayranlıkla seyredebileceğiniz sakin bir köşe.

Translate »