Skip to content

Roma-13

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, Roma’nın en güzel meydanlarından biri. Popolo, halk anlamına geliyor. Castel Sant’Angelo’nun biraz kuzeyinde, Tevere nehrinin doğu yakasında kalıyor. Meydanın ortasında MÖ 10 yılında Mısır’dan getirilmiş olan büyük bir obelisk (dikilitaş) var. Dikilitaşın dört tarafında, Fontana dei Leoni denilen aslanlı çeşmeler var.

Piazza del Popolo’nun kuzeyinde Basilica Parrocchiale Santa Maria del Popolo denen kilise var. Bu kilisede Caravaggio, Bernini ve Raffaello’nun masterpiece diyebileceğimiz en muhteşem eserleri bulunuyor. Cappella Chigi ve Cappella Cerasi isimli şapel dedikleri kubbeli dua yerleri Roma çapında sanat değeri açısından en önde gelenlerden kabul ediliyor. 

Meydanın güneyinde ikiz kiliseler var, batıdaki Santa Maria dei Miracoli, doğudaki Santa Maria in Montesanto, 1600 yıllarda Bernini tarafından tamamlanmış. İki kilisenin ortasından Piazza Venezia’ya kadar 1.5 km dümdüz uzanan Via del Corso başlıyor. Via del Corso’nun sağ ve solundan pergelin iki kolu gibi uzanan caddeler dümdüz, sağdaki (Via del Babuino) İspanyol merdivenlerine, soldaki ise (Via di Ripetta) Piazza Navona’ya kadar devam ediyor. Piazza del Popolo’nun kuzeyinde ise, Porta del Popola’dan başlayan Via Flaminia, eski Roma konsüller yolu olarak biliniyor ve Tevere nehri üzerindeki tarihi köprü Ponte Milvio’ya kadar devam ediyor. 

Villa Borghese

Piazza del Popolo’nun doğusundan merdivenle yukarıya Pincio terasına çıkıyorsunuz. Buradan doğuya doğru uzanan büyük Villa Borghese bahçeleri başlıyor. 1600’lü yıllarda Borghese isimli bir kardinal tarafından yaptırılmış, büyük bir alanı kapsıyor. İçinde yapay bir göl var. Kayık kiralayıp kürek çekebiliyorsunuz. Gölün içine uzanan bir adacık üzerine küçük bir tapınak ve Yunan hekimlik tanrısı Esculapio’nun heykeli mevcut. 

Villa Borghese, Roma’nın en büyük parklarından biri. Park ve bahçeler, Pincian tepesindeki Villa Borghese Pinciana için oluşturulmuş. Park içinde bir çok bina, galeri, havuz, gölet gibi yerler var. Parkın en doğu ucunda bulunan Villa Borghese Pinciana, bugün Galleria Borghese ismiyle bir sanat galerisine dönüştürülmüş durumda. Bernini’nin muhteşem heykellerini, Caravaggio’nun enfes tablolarını görebilirsiniz. 

Villa Borghese’nin merkezinde bulunan Piazza di Siena’da her yıl Mayıs ayının ilk haftasında Uluslararası Horse Show ve engelli at yarışları (Concorso ippico internazionale) organize ediliyor. Gran Premio Roma’da dünyanın her yerinden gelen at binicileri, atlarıyla birlikte yarışmalara katılıyor. Parkın 9 girişi var, ancak bunların bir kaç tanesi görmeye değer: Porta Pinciana girişi, Trinità dei Monti merdivenleri, Pincio tepesinden Piazza del Popolo’ya inen giriş, bir de Piazzale Flaminio girişi.

1550’lerde Papa’nın yazlık villası olarak inşa edilmiş olan Villa Giulia, bugün Museo nazionale etrusco (ETRU) ismi ile Etrüsk medeniyetini konu alan bir müze.

Villa Medici ise bugün Roma Fransız Akademisi haline dönüştürülmüş.

Parkta bugün Bioparco ismini almış olan büyük bir hayvanat bahçesi ile Museo civico di zoologia ismi ile bir doğa tarihi müzesi var. 

Wikipedia Villa Borghese

Translate »