Skip to content

Chamonix - Monte Bianco

Monte Bianco (Mont Blanc), Alp sıradağlarının en yüksek dağı. Yüksekliği 4800 metreye kadar çıkıyor. Monte Bianco, Beyaz dağ demek. Türkiye’de iken burayı anlatan bir gezginin seyahat hatıralarını okumuştum. Chamonix ise, Monte Bianco’nun eteklerinde yer alan Fransa’nın en eski kayak merkezlerinden biri. İtalya-Fransa-İsviçre sınırına çok yakın.

Monte Bianco tüneli, İtalya – Fransa sınırında 11,611 metre uzunluğunda bir tünel. İtalya’nın Aosta Valley bölgesini Fransa’ya bağlıyor. Monte Bianco dağının altından geçerek Fransa’da bitiyor.

Chamonix, şirin küçük bir şehir. Şehrin her yerinden karlı zirvelerin nefes kesen ihtişamını görmek mümkün. Monte Bianco’ya teleferik ile çıkıyorsunuz. Kademeli olarak önce 3900 metreye çıkılıyor. Bu yükseklikte oksijen seviyesi epey azalıyor. Çok enteresan, 8-10 basamak çıkıp kafeye vardığınızda öyle bir yoruluyorsunuz ki, sanki buraya kadar teleferik ile değil de yürüyerek çıkmışsınız gibi hissediyorsunuz. Aldığınız nefes size yetmiyor, hemen yoruluyorsunuz ve nefes nefese kalıyorsunuz. 

Monte Bianco tüneli

Chamonix

Monte Bianco

Translate »