Skip to content

Paris

30 Nisan - 3 Mayıs 2005

Eiffel Tower

Eyfel kulesi, Paris’in Champ de Mars parkında bulunan meşhur kule. 1887-1889 yılları arasında inşa edilmiş. 330 metre yüksekliğinde Fransa’nın en yüksek yapısı. Youtube’da bulduğum Eyfel kulesinin dronla çekilmiş harika bir videosunu aşağıya koyuyorum.

Notre-Dame de Paris

Fransız Gotik mimarisinin zirve noktası, Paris’in simgelerinden biri, Katolikliğin güç ve gövde gösterisi. Bu muhteşem eser 2019 yılında çok ciddi bir yangın geçirdi ve halen aslına uygun bir şekilde onarımı devam ediyor. 2024 yılına kadar bitmesi planlamış. 

Katedralin inşasına 1163 yılında başlanmış. Yapımı 100-150 sene boyunca devam etmiş. 1831 yılında Victor Hugo’nun “Notre-Dame’ın kamburu” isimli romanı yayınlanınca kilise büyük bir ilgi odağı olmuş. Ben de etrafını ve içini gezerken Quasimodo’yu kuleden kuleye zıplarken hayal ettim. Kilisenin önünde Esmeralda’yı dans ederken düşündüm. Bu roman ve Notre-Dame adeta bütünleşmişler gibi.

Wikipedia’da katedral ile ilgili sayfa

Vaux-le-Vicomte şatosu

Paris’in 55 km güneydoğusunda kalan 1650’li yıllarda inşa edilmiş bir şato. Muhteşem bahçeleri ve mimarisi ile dikkat çeken bir yer.

Wikipedia’da şato ile ilgili sayfa

Translate »