Skip to content

Moskova

Moskova (en. Moscow, it. Mosca), Rusya’nın başkenti, dünyanın yüzölçümü ve nüfus olarak en büyük şehirlerinden biri. Nüfusu şehir merkezinde 15 milyon civarı, banliyöleri ile beraber 20 milyona ulaşıyor. Her önemli şehir gibi Moskova da büyük bir nehrin kenarına kurulmuş, Moskova nehri. Moskova, Rusya’nın kültür merkezi, en zengin şehri. Devlet başkanı tarafından kullanılan Kremlin Moskova’da. Olağanüstü güzellikte katedraller ve kubbeler ile süslü, renkli bir şehir. 

En meşhur yeri şüphesiz Kızıl Meydan. Orijinal ismi “Krasnaya ploşçad”. “Krasnaya” her ne kadar kırmızı anlamına gelse de eski Rusça’da “Güzel” anlamına geliyormuş, Ruslar da buraya güzel anlamında krasnaya diyorlar. Bu meydan gerçekten çok güzel ve renkli bir meydan.

Kızıl Meydan’ın ve Moskova’nın en sembolik eseri Aziz Basil Katedrali (Saint Basil’s Cathedral). Bizim Korkunç Ivan olarak bildiğimiz, ki dünya da onu Ivan the Terrible olarak tanıyor, Çar tarafından, 1555-1561 yılları arasında, Tatarlardan Kazan ve Astrahan’ı almasının şerefine yaptırılmış. Bir rivayete göre Çar, katedralin inşası tamamlandığında mimarın gözlerini kör ettirmiş, göremesin de benzer bir eseri başka bir yerde yapmasın diye. Korkunç Ivan, Rus tarihinin ilk Çarı. 1547 yılında, 16 yaşında iken konsül tarafından çar ilan edilmiş. “Çar”, “imparator” anlamına geliyor (en. tsar, it. zar).

Bot turu esnasında Kremlin duvarlarının önüden geçiyorsunuz. Biraz ileride 1.Petro (Peter the Great) isimli Çarın 98 metre yüksekliğinde büyük bir anıtını bordalıyorsunuz. Büyük Petro, 1682-1721 yılları arasında Rusya’yı yöneten çar. Rusya’yı modernleştiren, modern donanmayı kuran ve kültürel bir devrime öncülük eden Büyük Petro.

16-19 Haziran 2005

Kızıl Meydan (Red Square)

Kremlin ve çevresi

Tarih müzesi

Armoury

Moskova sokakları

Bot turu

Translate »