Skip to content

Prag

Prag, 1992’den önce Çekoslovakya’nın başkenti idi, şimdi de Çek cumhuriyetinin başkenti. Avrupa’nın ortasında denizle hiç bir alakası olmayan bir yerde, suya hasretini tam ortasından akan Vltava nehri ile gideriyor. Prag çok güzel bir şehir, savaşlarda çok fazla yıkım görmemiş. Savaşlarda çabuk teslim olduğu için işgalci her kim ise şehri yakıp yıkma ihtiyacını duymadan emeline ulaşmış. Savaş bitince mutlu mesut eski hayatlarına geri dönmüşler.

Nehir üzerine dizilmiş köprüler birer gerdanlık gibi duruyor Vltava üzerinde. 

Prag’ın nüfusu bir milyonun biraz üzerinde. Şu ana kadar gördüğüm en güzel şehir diyordum, ancak Paris’i gördükten sonra Prag’ı ikinci sıraya indirdim kendime göre. Prag’a kendi insanı “Praha” diyor. İngilizcesi “Prague”, İtalyanca ise “Praga”. 

Prag hiç bir zaman Osmanlı toprağı olmamış. Avusturya-Macaristan’ın bir parçası. 2.Dünya savaşında Hitler tarafından ilk işgal edilen yerlerden biri, müthiş bir Yahudi soykırımı yaşanıyor burada. Şehirde hala, yalnız ve karanlık bir Yahudi gettosu var. Franz Kafka burada doğmuş, o sıradışı ve edebiyatta yeni çığır açan romanlarını hep Prag’da yazmış. Kafka 1883’de doğduğunda Prag hala Bohemya krallığının başkenti imiş. 1924 yılında 40 yaşında veremden öldüğü için o soykırıma şahit olmamış.

Prag’da 1410 yılında yapılan bir astronomik saat var ve hala çalışıyor. Müthiş bir şey.

930 yılına tarihlenen St. Vitus gotik katedrali görülmeli. Kale ve müştemilatı size ayrı bir çağa kapı açıyor. 

Ara sokaklarda küçük bir müze gördüm. İşkence müzesi imiş. İnanılmaz işkence aletleri Ortaçağ’ın karanlık yıllarında kullanılmış buralarda.

Büyük St.Vitus katedralinin arkasından ince bir sokak uzanıyor aşağılara doğru. Sokakta rengarenk küçücük evler dizilmiş. Buraya Golden Lane deniyor. Eskiden burada altın işi yapan dükkanlar varmış, bu yüzden altın sokak demişler. Kafka’nın kızkardeşi burada 22 numaralı evi 1916 yılında Kafka için kiralamış. Kafka burada bir yıl yaşamış ve bir çok kitap yazmış. Şimdi Kafka Evi isminde bir kitapçı dükkanı. Kafka’nın evinde Kafka’nın eserlerini satan güzel bir Çek kızı da fotoğraf makinamı süsledi.

Prag olağanüstü güzellikte, tarihin sizi sarıp sarmaladığı sıra dışı bir şehir.

23-26 Haziran 2005

Translate »