Skip to content

Chamonix - Monte Bianco

23 Mart 2005

Monte Bianco (Mont Blanc), Alp sıradağlarının en yüksek dağı. Yüksekliği 4800 metreye kadar çıkıyor. Monte Bianco, Beyaz dağ demek. Türkiye’de iken burayı anlatan bir gezginin seyahat hatıralarını okumuştum. Chamonix ise, Monte Bianco’nun eteklerinde yer alan Fransa’nın en eski kayak merkezlerinden biri. İtalya-Fransa-İsviçre sınırına çok yakın.

Venedik – Milano – Monte Bianco Tüneli – Chamonix arası çok zevkli bir seyahat oldu. Hava güneşli, ama epey soğuk. Gece yine arabada uyuduk. Sabah dışarıda soğuk havada kahvaltıdan sonra Monte Bianco tüneline girdik. Monte Bianco tüneli, İtalya – Fransa sınırında 11,611 metre uzunluğunda bir tünel. İtalya’nın Aosta Valley bölgesini Fransa’ya bağlıyor. Monte Bianco dağının altından geçerek Fransa’da bitiyor. 

Chamonix, şirin küçük bir şehir. Şehrin her yerinden karlı zirvelerin nefes kesen ihtişamını görmek mümkün. Küçük bir şehir turundan sonra biletlerimizi alıp teleferik ile yukarılara tırmanmaya başladık. Kademeli olarak 3900 metreye kadar çıktık. Bu yükseklikte oksijen seviyesi epey azalıyor. Çok enteresan, 8-10 basamak çıkıp kafeye vardığımızda öyle bir yorulduk ki, sanki buraya kadar teleferik ile değil de yürüyerek çıkmışız gibi. Aldığınız nefes size yetmiyor, hemen yoruluyorsunuz ve nefes nefese kalıyorsunuz. 

Olağanüstü bir manzara, insan bakmaya doyamıyor. Bol bol resim çektikten sonra Chamonix’e döndük. Birer kahve içtikten sonra İsviçre’ye doğru yola koyulduk.

Chamonix
Translate »