Skip to content

Makedonya

Üsküp, Makedonya’nın başkenti. Tam ortasından Vardar nehri geçiyor. 5 asır Osmanlının idaresi altında yaşamış. 1392’den ta 1912’ye kadar. I.Dünya savaşından sonra Yugoslavya’nın bir parçası olmuş. 1991’de Makedonya ile bağımsız olmuş. Makedonya’nın resmi adı, kendi topraklarında da Makedonya isimli bir bölge bulunduğundan Yunanistan’ın itirazı sonucu Kuzey Makedonya olarak kabul edilmiş. Üsküp’ün nüfusu 500 bin civarında. Uluslar arası bilinen ismi Skopje. Nüfusun yarıdan fazlası Makedonlar, yaklaşık beşte biri Arnavutlar, beşte biri de Romenler. 1912’den sonra Türklerin bu toprakları terke zorlanması ile Türk nüfusu % 1.7’ye düşmüş. Sırplar % 3’e yakın, Boşnaklar ise % 0.5 civarında. 

Şehrin sembolü tarihi Taş Köprü. Şehirde son yıllarda yapılan kültürel yatırımlar tamamen şehre yeni bir kimlik kazandırma, tarihinden koparma, yeni bir tarih yaratma, azınlıkları tamamen yok sayma politikası gütmüş. Halk fakirlikten kırılırken büyük büyük paralarla anlamsız heykeller, koca koca anıtlar dikilmiş. Taş köprünün iki yakası bu heykeller ve büyük binalarla adeta boğulmuş. Şehir sanki nefessiz kalmış.

Şehrin en önemli simalarından biri elbette Yahya Kemal. Burada doğmuş. Türkler buraya Yahya Kemal adında bir kolej yapmışlar. Diğer önemli bir şahsiyet de Rahibe Teresa. 1910’da Üsküp’de doğmuş, Arnavut kökenli.

Eski şehrin bulunduğu yer, ne kadar Osmanlının izlerini silmeye çalışsalar da hala Türk. 15’inci asırda yapılan Murat Paşa camisi etrafında ufacık kahveler, sokaklar tamamen Türk kokuyor.

Üsküp

Orjinaller burada

Translate »